Khamis, 1 Mac 2012

ACUAN ROTI JALA ALAKAZAM

ACUAN ROTI JALA ALAKAZAM - RM24/2PCS



sangat praktikal dan senang untuk digunakan, bila beli botol ni pastikan kita gunting sedikit di hujung muncung tu supaya berlubang.






Roti Jala Tikar Alakazam
bahan-bahanya
800 gram tepung gandum
2 biji telur
2 cawan santan
sedikit garam
pewarna kuning@ serbuk kunyit
air secukupnye
Cara-caranya
1. Di dalam bekas masukkan tepung gandum, telur , garam dan 2 cawan santan, gaul sebati, kemudian masukkan air dan kacau lagi, selepas itu masukkan pewarna kuning. pastikan adunan tidak telalu cair atau terlalu pekat.
2. Tapis adunan dengan penapis dan perap selama 30 minit hingga satu jam supaya adunan lebih mesra.
3. Masukkan ke dalam botol muncung tiga dan jalurkan di atas fry pan atau kuali leper, boleh rujuk rajah di bawah, angkat dan gulung roti jala seperti biasa dan sedap dimakan bersama kari ayam. selamat mencuba.



mula-mula buat jaluran melintang, kemudian buat jaluran menegak seperti rajah di atas


lipat kiri dan kanan roti jala dan gulung seperti biasa.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan